február 03, 2013

Helyzetjelentés

Rég írtam tartalmasabb bejegyzést és fotókkal sem mostanában szolgáltam, ezért most írok gyorsan egy helyzetjelentést, mivel rengeteg minden történt mostanában és még fog is a közeljövőben.Kezdjük a mostanában történtekkel: egy hete egy vadonatúj Canon EOS 600D boldog tulajdonosa vagyok, így a 350D végre jól megérdemelt nyugdíjba vonul. Fogok írni egy szépemlékes megemlékező bejegyzést arról, hogy a 350D-nek mennyi mindent köszönhetek és készül egy teszt a 600D-ről is természetesen. A régi gép egyelőre tartalék lesz, eseményfotózásokon jól fog jönni, de ELADÓ, ha valaki ajánl rá egy olyan árat, amiért nem sajnálnám eladni, akkor viheti. Csak tippelni tudom, hány ezer expó lehet benne, hat éve használom, változó intenzitással (volt egy egész év, amikor kb elő sem vettem) de nagyon vigyáztam rá és eddig nagyon jól kitartott. Hamarosan elviszem a Camera kft-hoz szenzortisztításra és expószám kiolvasásra, ha lesz pontos infóm, akkor talán meg is hirdetem majd.


A 350D utolsó nagy csatája január23án a Győri Nemzeti Színházban volt. Alkalmam nyílt rá, hogy a "Finito" c. darab főpróbáján fotózhassak néhány kollégámmal. A terep nagyon nehéz volt, repkedtek a hosszú záridők és a magas isok, miközben a színpadon csak úgy pörögtek az események és Tóth Gabi leénekelte a fejünket. :) Érezhetően erősebb gépért kívánt a helyszín, nagyon közrejátszott, hogy végül megléptem a 600D megvásárlását, remélem hamarosan ismét fotózhatok színházban, immár az új felszereléssel. Majdnem 500 fotót készítettem az előadáson, aminek a harmadát dolgoztam fel eddig, amint elkészültek hozom őket a blogra.


Pénteken megejtettük életem első nagyközönség előtt tartott szakmai előadását. Nagyon izgultam és a vártnál jobban arcul csapott a lámpaláz, de a visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Közel hatvanan voltunk, videó is készült, most linkelem a rövid összefoglalót, aztán elvileg lesz egészestés anyag is, amit az is meg tud nézni, aki nem tudott eljönni. A tapasztalat az volt, hogy még sokat kell fejlődni előadói tekintetben, de az emberek nyitottak voltak a legszárazabbnak tűnő szakmai kérdésekre is, ezért mindenképp folytatjuk az előadássorozatot. A következőt valószínűleg valaki más tartja, de már én is tervezek egy új Arrabona Labot! ;)

Köszönet a fotóért Kun Zoltánnak

A 600D-t szombaton vetettem be először úgy élesben, Sacinak segítettem, akit a II.Katolikus Ifjúsági Bál fotózására kértek fel és amolyan "technikusi" szerepben jelentem meg a bálon. A YN vakumat is ő használta, így alkalmam nyílt a 600D-t magasabb ISO értékekkel is kipróbálni. Az általános tapasztalat az volt, hogy 100-800 között tökéletes képet ad és még 1600-on is kifejezetten használható a teljesítménye. Szükség esetén meg lehet próbálni magasabb értékeket is, de a 12800 már tényleg csak azért van, hogy ha máshogy egyszerűen nem lehetne elkészíteni a fotót és valamit dokumentálni kell. Erről és más dolgokról még részletesen fogok írni, amint lesz rá időm.


És mi várható a folytatásban?
Nagyon sok bejegyzést tervezek a blogra, össze is írom őket, mert szinte magamat is emlékeztetni kell, hogy mit szeretnék még Nektek megmutatni.

-Megemlékezés a 350D hősies kalandjairól
-600D teszt
-18-55IS II. teszt és összehasonlítás a régi kitobival
-Magic Lantern teszt
-Arrabona Lab I. részletes beszámoló és videó
-RAW, szenzorok és képfeldolgozás elméleti alapok (szakmai cikk)
-RAW feldolgozás Lightroomban (szakmai cikk)
-Folytatom az objektívválasztást segítő cikksorozatom, aminek az első része az általános szempontokkal már felkerült, a következő pedig a képhibákról fog szólni
-Finito főpróba, képek és beszámoló
-II.Katolikus Ifjúsági Batyus Bál képek

És hamarosan ismét kiállítunk, a Csillagos kiállításunk még megtekinthető, de készül már az új kiállítás, aminek a helyszíne egyelőre még titok, de amint lehet, hozom róla az infókat! ;)


A csoport következő workshopra a tési szélmalmok és a környező érdekesebb helyszínek felé veszi az irányt, valószínűleg márciusban. Eközben az Arrabona Lab folytatását is hamarosan elkezdjük szervezni, több ötlet is befutott a folytatásra, tehát a szervezők kapacitásához mérten még sok előadás várható.

A közeljövőben mindenképp ki akarom próbálni a 600D-t egy vakus/koraesti portréfotózás során is és szerintem a következő budapesti utamra is magammal viszem.

Mostantól aktívan vállalok fotós munkákat is, így ha egy tapasztalt fotóst kerestek, írjatok nyugodtan, nincsenek fix árak, minden részlet megbeszélés tárgyát képezi:
schrajmund@gmail.com

De aki követi a facebook oldalamat az ezekről a hírekről talán már értesült is, a legfrissebb fotókért navigálj ide és ha tetszik, oszd tovább: https://www.facebook.com/schrajmund Köszi! :)

STAY TUNED! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése