december 31, 2012

Ilyen volt 2012

A blogot 2008 január végén indítottam és rendszerint minden évben ekkortájt ünnepeltem az évfordulót, de mivel december végén amúgy is szokás évértékelést tartani, úgy döntöttem, hogy a hagyományos "ez volt az utóbbi egy évben" bejegyzéseket mostantól ilyenkor ejtem meg - remélem még nagyon sokat! :)
Amikor 2005-ben a gimnáziumban először kezembe vettem szobatársam kompaktját még nem gondoltam, hogy idáig jutok. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a blog már ötödik évét tapossa és elmondhatom, hogy a fotózás életem szerves részévé vált, olyan barátságokat és élményeket köszönhetek ennek, amit nem cserélnék el semmire...2012 a változások éve volt számomra. Nem volt egy könnyű év, rengeteg megszokott dolog az életemben feje tetejére állt, magánélet, lakóhely, munkahely is szélsőségesen megváltozott. Nem túl kellemes epilóggal de befejeztem a munkát a Vidék Magazinnál. Több mint egy év ott töltött idő után nagyon fájt, ahogy viselkedtek velem, de talán kellett ez a lökés, hogy visszaköltözzek Győrbe. Az egyetemből sincs már sok hátra, így jó döntésnek tűnt, hogy végre otthagyjam Budapestet.

Itt munkát kaptam az Audinál és "rátaláltam" az Arrabona Fotósokra, ahol rengeteg jóbarátot szereztem és kicsit visszataláltam ahhoz a fotográfiához, amit két éven át csak félgőzzel műveltem. A nyár volt a vízválasztó, miután összeszedtem magam fotóztam portrét (a három szeptemberi sorozatból csak egyet osztottam meg a blogon, a másik kettő a facebookon látható egyelőre) workshopon voltam Bécsben és a Bakonyban, belekóstoltam a streetphotoba és aktívabban blogoltam, egyre szélesebb látószögben érintve a fotózáshoz kapcsolódó témákat.


Több mint hetven bejegyzés született idén, amit a blog öt éves történetében csak az indulás évében múltam felül. Amiben viszont rekordokat döntögettünk idén az a látogatottság volt. Az első áttörés áprilisban volt, amikor a száz fotós tipp cikkemet belinkeltem a Pazar Cuccok blog hasonló témájú bejegyzéséhez és érdeklődők százai látogattak ide. Az öt év legforgalmasabb napja is ekkor volt, 251 látogatással (korábban volt olyan hónap, amikor összesen nem voltak itt ennyien) Ez az időszak heti lebontásban is erős volt, de aztán szeptemberben a tablet cikk olyan hullámot indított el, mely azóta sem állt meg.A hardvertesztem relatíve gyorsan, a Concorde Tab One megjelenése után nem sokkal jelent meg, így rengeteg helyen linkelni kezdték és a google is nagyon előkelő helyen listázza a találatok között. Azóta hétről hétre nőtt a nézettség, a karácsony előtti héten 1210 látogató érkezett, ami magasan a korábbi átlag fölött van. A tabletes cikk után a notebook tesztek és a karácsonyi fotós jótanácsaim is népszerűek voltak. Nagy öröm volt számomra látni, hogy sokakat érdekelnek a cikkek és rengeteg kérdéssel halmoztatok el, amikre mindig igyekeztem gyorsan és a legjobb tudásom szerint válaszolni.

A hardvertesztek mellett más szokatlan témakörrel is foglalkoztam. Az év elején vásároltam egy Wacom rajztáblát és kipróbáltam magam a digitális illusztrációk és grafikák világában. Még nagyon sokat kell fejlődnöm és a kevés szabadidő miatt nem tudtam olyan sokat foglalkozni a témával, mint szerettem volna, de azért néhány rajzomat megosztottam a blogon is. Remélem tetszettek és a jövőben sikerül igényesebb munkákat is hoznom majd.

A blog mellett pörgött a facebook oldal is, ahol több mint 450-en követik a megosztásaim. Mostanra rendszer lett, hogy a legtöbb fotót oda töltöm fel vagy picasara és ide csak a legjava kerül, szóval ajánlom az oldalt. Próbálunk terjeszkedni más frontokon is, indítottam két új tumblr-t és létezik google+ oldal is. A flickr-t viszont felfüggesztettem, pro account híján nem érzem megtérülni azt a munkát, ami egy flickr profil futtatásához szükséges. Talán majd visszatérünk oda is egyszer... talán... :)

Szóval, hogy jó volt-e 2012?
Ezt túlzás lenne állítanom, de azt elmondhatom, hogy - főleg a második felében - rengeteg pozitívum történt és úgy érzem nagyon jó irányba indultak el a dolgaim.

Hogy 2013 jó lesz-e?
Ebben biztos vagyok! A jövő évvel kapcsolatban nagy elvárásokat táplálok. A legnagyobb fordulat az egyetem befejezése lesz, amivel egy hatalmas teher kerül le a vállamról, remélhetőleg még több kreatív energiát felszabadítva, amit a munkára, a fotózásra és minden másra fordíthatok.
Az Arrabona Fotósokkal eközben nagyon komoly terveink vannak. A világuralmi törekvéseink során január elején rögtön egy kiállítással nyitunk a győri Csillag kávézóban, amire szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! Január végén pedig belevágunk valamibe, amit már régóta szeretnék: havonta 1-2 előadást fogunk tartani a fotózás kapcsán, mindenféle témában. Lesznek vendégelőadók is, de a legtöbb előadást mi tartjuk, a sort én nyitom RAW feldolgozással és a Lightroommal. Az esemény pontos részleteivel kapcsolatban még jelentkezek. De folytatjuk a workshopok, találkozók szervezését és talán lesz egy-két meglepetés projekt is! Mint mindig, mindenről be fogok számolni a blogon. :)

És mi lesz még? Rengeteg fotózás! Ameddig csak a gépem bírja és nagyon remélem, hogy a jó öreg 350D még kitart egy évet. Idén volt sajnos több halálközeli élmény is, kaptam néhány Err99 üzenetet és többször úgy tűnt, hogy a váz végleg beadta a kulcsot, de aztán valahogy mindig újra összeszedte magát. Sajnos azonban nem csak a vázzal vannak gondok, nagyon valószínű, hogy a 70-210 tele fókuszmotorja is a végét járja, egyre több jelentősen félrefókuszált képet kapok. Talán ez lesz 2013 legkritikusabb kérdése, mivel akárhogy is számolom, az egyetem miatt egy bő évig még nem tudok pénzt kiadni új felszerelésre, hacsak nem lesz egy kis szerencsém...

Tovább nem nyújtom ezt a cikket, hiszen aki követi az oldalt úgyis velem élte meg ezeket a pillanatokat és őszintén remélem, hogy 2013-ban is egyre többen fognak ide látogatni. Talán végre a kommentelés is beindul! Ez nagyon jó lenne, én nyitott vagyok szakmai vitákra és szívesen válaszolok bármilyen kérdésre! Szóval csak bátran, hajrá!!! :)

Köszönöm, hogy velem tartottatok!
Csodálatos pillanatokban gazdag, boldog 2013-at kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése