december 20, 2012

A Nagy karácsonyi tartósteszt

Most mindenki bevásárol az ünnepekre és aki műszaki cikket vásárol valószínűleg megszállottan bújja az internetet, hogy információkat gyűjtsön a kiszemeltről, főleg ha a kérdéses tárgy sokba kerül (lányok, ezért ne vegyetek SOHA műszaki cikket egy férfinak!)

De ha nem is, az ember a legkisebb dolgoknál is szeretne jó minőséget kapni és akármilyen olcsó, már egy rosszul megtervezett egér is nagyon idegölő tud lenni. Persze nincs műszaki boltom, hogy lekapkodjam a polcról a legfrissebb dolgokat, sokaknak jöhet számításba a használt piac is, továbbá rendszerint a modellek egymásra épülnek, egy későbbi változat lehet, hogy eltér néhány dologban, de lényegi részeit tekintve többnyire a korábbi változatokra épül. Ezért gondoltam, hogy hasznos lehet egy rövidke tartósteszt. A következőkben írok pár sort minden olyan kütyüről, amihez jelenleg hozzáférésem van és már összegyűlt vele némi tapasztalatom.

Concorde TAB One
A tablet tesztem nagyon népszerű lett és többen kérdeztétek, hogy fogok-e írni tartóstesztet róla. Külön nem készítek, de itt leírom, amit azóta tapasztaltam és nem volt benne az első cikkben. A Concorde TAB One nagyon megéri az árát, de tudni kell milyen kompromisszumokkal veszi az ember, különben csalódás lesz a dologból. Ez a tablet szép, remekül felépített, hardveres szinten megbízható. A legerősebb oldala az olvasás, nálam tucatnyi ebook, pdf, word dokumentum járt már rajta, elolvastam pár könyvet és vonaton gyakran készültem fel belőle a zh-kra. Gond nélkül megnyitotta a bonyolultabb pdf-eket is, kicsit lassan de még egy 600 oldalas előadásanyaggal is (minden oldalon képek és egyenletek) jól elboldogult. A másik remek oldala a filmnézés. Az akksi elbír talán két másfél órás filmet is, és már az Android alap lejátszója is mindent tud, profin kezeli a feliratokat és kellemesen lehet vele filmet nézni. Viszont a tablet gyenge oldala a teljesítmény, ami már jelentkezik netezésnél, de igazán az appoknál jön elő. Szükség esetén egy-egy oldalt meg szoktam nézni rajta, intéztem már ügyet a Neptunon, vagy megnéztem a vasúti menetrendet. Ezek mentek, nem mondom, hogy nem kellett hozzá türelmesnek lenni, de ha az ember kivár, akkor nincs gond. Amivel viszont nem érdemes próbálkozni, hogy telenyomjuk a tabletet mindenféle app-al a google playről, amik aztán folyamatosan frissíteni akarnak, netre csatlakoznak és teljesen használhatatlanná teszik a gépet.
Hibajelenségként írnám fel, hogy hajlamos lefagyni. Ez lehet, hogy az Android hibája, vagy valamelyik általam telepített programé, valószínűleg a többi huszonezres tabletre is jellemző. Addig nincs is gond, ameddig előttem teszi ezt, mert resetelem és folytatom vele a munkát. Azonban szokott olyat, hogy akkor fagy ki, amikor leteszem aludni. Ilyenkor ha fél óra múlva előveszem, át van melegedve a hátlap és a tablet közben meg lemerült, mert valami felnyomta a processzorhasználatot. Nagyon bosszantó, érdemes rá odafigyelni. A másik javaslatom, hogy aki kényes a karcolásokra az mindenképp vegyen fóliát. Már az első cikkben is írtam, hogy ezen a téren gyengén szerepel, ez azóta is igaz, az enyém összeszedett pár csúnya karcot (őszintén szólva engem nem zavar nagyon, olvasás vagy filmnézés közben nem látható)
Hogy még mindig ajánlom-e? IGEN. Megbízható márka, lelkes és nagytudású magyar tech supporttal, sokoldalú és jól összerakott gép. Ha az ember megtanulja használni, akkor nagyon praktikus eszköz lesz és sokkal jobb alternatívát azóta sem láttam a piacon ebben az árkategóriában!


Samsung G3 Station 1Tb
Sajnos most már elég kevés helyen kapható, pedig egy nagyon szép és megbízható 3.5"-os külső winchester, ami kifejezetten jól mutat az asztalon. 3 év garanciával annak idején 25e Ft-ért vettem, a HD Sentinel szerint még tökéletes állapotban van. A doboz szerint környezetvédő technológiákkal készült, szóval ez is egy plusz pont. Ha valaki kifog egy újat, akkor nyugodtan csípje meg, bár ha jól tudom ebből még nem készült USB3.0-as változat. Win7 alatt 25-30Mb/s olvasási és írási sebességet értem el nagy fájlokkal, Win8 alatt ez elérte a 40 megát is. Használatbavétel előtt érdemes FAT32-ről NTFS-re formázni, vagy pedig meg fog gyűlni vele a bajunk 4gigánál nagyobb fájlok tárolásánál.  Használtan nem ajánlom, de igazából semmilyen winchestert sem ajánlok használtan, ez kb olyan, mintha használt fogkefét akarna venni valaki. Valamire biztos jó, de fogmosásra nem.


Sony Ericsson Xperia X8
Bár nem tűnik annak, kifejezetten az "elpusztíthatatlan" kategóriába sorolható készülékről van szó. Az X8 egész szép formatervet kapott és nagyon jól össze van rakva (az akkumulátor fedő egy picit recseg, mert nem illeszkedik teljesen pontosan - cserébe elképesztően strapabíró). Hátránya a gyenge processzor és a 2.1 android amit csak rootolva és nagy körültekintéssel lehet 2.3-ra frissíteni. Időnként lefagy, ha sokat várunk el tőle, de email, facebook, foursquare, zenehallgatás és néhány app simán elmegy rajta. Megsúgom, én egy könyvet is elolvastam ezen. A családban három van, mert flottán keresztül vettük, az akadásokat kivéve nincs gond velük. Ha nagyon olcsón hozzá tudsz jutni, akkor ajánlom, újonnan már nem kapni és a frissebb modelleknek szerintem nincs sok köze ehhez a típushoz.


Yongnuo YN565EX
Erről a vakuról már írtam korábban egy részletes tesztet, annyit fűznék hozzá, hogy azóta nagyon sokat és sokféle módon használtam és még mindig nagyon meg vagyok vele elégedve. Hibát nem tapasztaltam, a teljesítménye lehengerlő, nem melegszik, elég sokáig kibírja egy töltéssel, gyors, csendes sokoldalú. Ha úgy tűnik, mintha lefagyott volna, akkor egyszerűen merül az elem, ilyenkor nem reagál a gombnyomásokra rendesen. Használtan szerintem nem sokkal olcsóbb, mint az új, de ha hozzá tudsz jutni hivatalos magyar garral és számlával, akkor simán vállalható, egyedül azt nézd meg, mennyire kopott a fej. Az újat lehet boltból is, persze úgy drágább, vagy számla nélkül, feleannyi garanciával a vateráról és ebayről szürkeimport révén. Akinek nem kell ennyire profi vaku, az fontolja meg a kisebb testvérét a YN560EX-II ugyanezt tudja TTL nélkül, a YN468EX-II pedig TTL, de csak 33-as kulcsszámmal. Létezik már YN568EX is, ami a YN565 nagyobb testvére frissebb külső dizájnnal és nagy sebességű vakuszinkronnal, egy picit drágábban.

Xerox Phaser 3140
A nyomtatók a pokolból jöttek. De komolyan. Nekem jó nyomtatóm még nem volt és elég alacsony elvárásokaim vannak: működjön ÉS ne színtiszta arannyal nyomtasson - értsd: legyen olcsó. Ez volt a motiváció, amikor szüleim egyik nap csukott szemmel vásároltak egy lézernyomtatót. Nem volt drága és ezzel csalják be a vásárlókat az ördögi kelepcébe. A Xerox Phaser 3140 nem rossz nyomtató a maga nemében. Annak ellenére, hogy hatalmas, hangos, randa és lassú, egész szépen nyomtat. Ameddig ki nem fogy a toner. Namost ez a nyomtató úgy 15e Ft-ba került, a gyári toner... most figyelj: 12e Ft! És az eredeti, amit hozzáadnak csak 800 lapot tud kb, a gyári 1500-2000-et, a 9e Ft-ért beszerezhető utángyártott pedig 2500-at! Azt már hozzá se számolom, hogy az internetről letöltött driver nem működött rendesen, hogy az első utángyártott toner decentrált volt és szépen beleferdült a fej a tokozásba, ami majdnem tönkretette a nyomtató motorját is és hogy úgy általában idegölő az egész. Ne vegyetek nyomtatót. Használtan sem éri meg, mert tonert úgyis kell bele venni. Az összes nyomtató a pokolból jött.


Genius 5.1 SW 6000 hangfalrendszer
Öcsém ruházott be nemrég egy 5.1-es fadobozos hangtechnikába, ami ár-érték arány szempontjából hatalmas meglepetés volt. Hiába adnak meg mindenféle számokat, a hangfal valami olyasmi, amiről úgyis csak élesben derül ki, hogy mit tud. És ez a hangrendszer tud. Nagyon is. Hatalmas hangerő, ordas basszus és fantasztikus tisztaság jellemzi minden hangerőn. Nagyon megéri és ha netán olcsóbban használtan ráakadsz fontold meg: ha a membránok jó állapotban vannak, akkor legfeljebb a kábelezést kell kicserélni és máris szólhat a rock!
Célszerű olyan dologra kötni, amin testreszabható a hangzás, mert a basszus talán van, akinek sok is lehet. A mély nyomó még legkisebb fokozaton is elég komolyan jelen van, de azért ez nem megy a magas hangok rovására. A képen nem látszik, de ha leveszitek a szürke védőt a dobozok elejéről, akkor előkerülnek az ezüstszínű hangsugárzók és már nagyon jól néz ki a szett!

Asus K52JD
Szintén testvérem kütyüje, az Asus notebookok dicshimnuszát már elregéltem két cikkben is. Az első Asus gép volt a családban, ami véletlenül került hozzánk, eredetileg egy Lenovot szerettünk volna, de amikor megrendeltük kifogyott a raktárkészlet és ezt ajánlották helyette. A K52 még az eggyel korábbi formatervet kapta, de így is nagyon szép, masszívan összerakott gépről van szó. Másfél év alatt semmilyen probléma nem jelentkezett vele, egyedüli gondja, hogy képes teleszívni magát porral. Ha még garanciális és melegedést tapasztaltok nyugodtan cseréltessétek ki a szervizben a termo-modult, a Fixdirect kft-nél nagyon jó munkát végeznek és a gép jelentősen gyorsabb lesz utána. Ha használtan kerestek, akkor az általános dolgokon (nem szorul-e a zsanér, nincs-e halott pixel a kijelzőn, repedések stb) hallgassátok meg, hogy duruzsol a hűtés terhelés alatt. Alapesetben a gép nagyon csendes, ha melegedik és jól hallhatóan felzúg akkor csak garancia mellett éri meg a használt vétel, rögtön utána szerviz-nagygenerál.
P.S.: A zsanérokra figyeljetek oda, amikor ehhez a cikkhez kerestem képet, akkor a K52JD kulcsszóra keresve a képek között rengeteg lefotózott zsanért dobott ki pótalkatrész kereskedőn oldalán. Jelzésértékű, de ameddig nem repedt meg a műanyag és nem szorul, addig nincs gond. 

Wacom Bamboo Pen (III.gen)
A kis wacom rajztábla már egy éve velem van, anno írtam is róla, bár tesztnek túlzás nevezni. A vele készült munkáimat a rajzok címke alatt megtekinthetitek. Idő hiányában azért nem használtam olyan sokat, de jó vétel volt, akinek vannak hasonló indíttatásai, annak nagyon ajánlom. Az usb kábel cserélhető, így gyenge pontnak már az sem számít, viszont a fényes felület a bal szélén nagyon könnyen karcolódik. A rajzfelület elsőre úgy tűnhet, hogy könnyen kopik, de megtisztítva látszik, hogy azért elég strapabíró. Nem úgy mint a tollhegy. Nekem elég kemény kezem van és rendesen odanyomom, de az akkor is túlzás, hogy fél év alatt elhasználtam négy tollhegyet. Sajnos ez utóbbi elég drága, utánpótlás vásárlása esetén érdemes DIY megoldások után nézni előbb az interneten. Az elkopott tollhegy egyik oldala kihegyesedik, továbbra is használható, de nem az igazi. Célszerű védőfóliát ragasztani a rajzfelületre, így is tökéletesen fog működni. Még most is kapható és nagyon olcsó, de használtan -ha a toll és a hegyek jó állapotban vannak - is bőven vállalható, nem tud benne mi tönkremenni.

A4Tech G20 Meetingman
A kedvenc kütyüm a végére hagytam. Engem mindig is az őrületbe kergettek a kábelek, nagyon utálom, amikor az asztalon össze vissza gabalyodik minden és éppen dolgoznék, de az egér zsinórja elakad valamiben. Amikor eljött az ideje, hogy lecseréljem a korábbi egeret, mindenképp vezetéknélkülit kerestem. Ár/érték arány szempontjából az A4Tech egerek nyerték el legjobban a tetszésem, egy nagyon szép, ergonomikus formájú és rettenetesen sokoldalú egeret sikerült szereznem a G20 személyében: összesen hét gomb, lézerpointer, programozható kiosztás, nano vevő, erőteljes és a legtöbb felületen jól működő lézer (a szőrős plüss tesz csak be neki) és egy nagyon praktikus kisegítő szoftver, ami nagyon sok extra funkciót tesz elérhetővé. Már több mint egy éve megvan és rengeteget használom, internetezés mellett képszerkesztésre (nagyon finom mozdulatokra is precízen reagál) és játékra is. Egyetlen hátránya, hogy egy AA-s elemmel üzemel, amiből érdemes egy jóféle újratölthetőt venni, hogy ne kelljen gyakran cserélni. Konkrétan ezt a típust már nem kapni, de az A4Tech kínálatában sok "utód" van, mindenképp ajánlom őket!

Remélem találtatok hasznos infókat a cikkben a karácsonyi vásárláshoz és még sikerül valami jó vásárt összehozni! Ha kérdés van, természetesen most is örömmel válaszolok!
Jó vásárolgatást! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése